بلاگ

درمورد انواع شیرالات بهداشتی و ساختمانی

فهرست مطلب

توضیحات کامل درباره انواع شیرآلات ساختمانی و ساختمانی:
کاربرد های شیرآلات:
مشخصات فنی شیرآلات به طور کلی:
قوانین استاندارد درمورد همین امر که باید در یک شیر استاندارد رعایت شود:

مشخصات فنی شیرآلات به طور کلی:
به طور کلی شیرآلات از دو جنس آلیاژهای برنج یا سرب خشک ساخته می‌شوند و تنها روکش‌های آنهاست که تفاوت‌های ظاهری در آنها ایجاد می‌کند. از میان این دو جنس برنج بهتر از سرب خشک عمل می‌کند. زیرا سرب پس از مدتی دچار خوردگی شده و علاوه بر آن از نظر بهداشتی نیز زیانهایی را در پی خواهد داشت، برای همین امر از استفاده شیر اشپزخانه سرب اصلا توصیه نمی شود و صدمه زیادی به سلامتی انسان می زند. به همین دلیل این نوع شیرآلات از نظر استاندارد مورد تایید نیستند و غیر بهداشتی محسوب می‌شوند.


مقدمه:
در گذشته تنها شیرهای واشری در بازار موجود بود اما اکنون شیرآلات بسیار متنوعی را در چهار گروه واشری، پدالی، اهرمی و چشم الکترونیکی که به چشمی معروف شده است، در انواع مدلها و رنگ‌ها می‌توان دید. آلیاژ برنج گران‌تر از سرب است و تولید کنندگان متخلف تا حد امکان از سرب استفاده می‌کنند تا هزینه تولید خود را کاهش دهند.

درباره شیرهای ساده:

شیری است که تنها برای کنترل جریان آب نصب می‌شود و عمل مخلوط کردن آب سرد و گرم مانند شیرهای مخلوط را انجام نمی‌دهند. این شیرها دارای اجزای زیر هستند که با بیشتر شیرهای دیگر، مشابه می‌باشند.

درباره شیرهای اهرمی:
شیرهای اهرمی خود به دو مدل ایستاده و دیواری تقسیم می‌شوند که نوع ایستاده معمولاً در روشویی و سینک ظرف‌شویی استفاده می‌شود و نوع دیواری در حمام و توالت مورد استفاده است. البته گاهی از نوع دیواری نیز در روشویی و سینک ظرفشویی استفاده می‌شود. در شیرهای اهرمی به جای مغزی از یک کارتریج استفاده می‌شود. کارتریج‌ها در دو نوع پلاستیکی و سرامیکی موجود هستند که نوع سرامیکی آن مرغوب‌تر است و محصول کشورهای اروپایی به خصوص اسپانیا و ایتالیا مطلوب‌تر می‌باشد. نوع پلاستیکی آنها از رینگ‌های پلاستیکی o شکل درون یک کارتریج استوانه‌ای برای کنترل جریان آب استفاده می‌کند. برخی شیرها و سردوش‌ها نیز به چراغ‌های LED مجهزند که جنبه تزئینی دارد. در این نوع شیرها بر اساس دمای آب رنگ چراغ‌های LED تغییر می‌کند و این چراغ‌ها انرژی خود را از فشار آب بدست آورده و نیاز به برق و باتری ندارند. برخی شیرها هم مجهز به سیستم نمایش دمای آب هستند. در ساخت این شیرها استاندارد 6679 موسسه استاندارد ایران باید رعایت گردد.


درباره شیرهای الکترونیکی(چشمی):
در برخی شیرهای الکترونیکی با استفاده از وبلاتور که هوا را داخل آب کرده و آب را بصورت حباب بیرون می‌ریزد، صرفه جویی بیشتری در مصرف آب می‌شود. البته با نصب سرشیرهای مختلف و ترکیب هوا و آب در انواع دیگر شیرآلات نیز می‌توان مصرف آب را کاهش داد. اساس کار شیرآلات الکترونیکی بر مبنای ارسال و دریافت نور مادون قرمز می‌باشد یعنی کاملاً الکترونیکی بوده و بدون تماس دست و تنها با قرار دادن دست مصرف کننده در میدان دید سنسورهای مادون قرمز شروع به کار می‌کنند. همچنین قابلیت استفاده همزمان از برق و باتری را دارند و در صورت قطع برق از باتری استفاده می‌کنند. در صورتی که یک جسم ثابت در مقابل سنسور قرار گیرد بعد از یک مدت زمان مشخص مثلاً ۴۵ ثانیه جریان آب قطع می‌شود. همچنین جهت صرفه‌جویی در مصرف آب سردوش‌هایی نیز در بازار موجود است که با ترکیب آب و هوا و کنترل جریان خروجی آب و حالت‌های مختلف پاشش می‌تواند تا ۵۰% مصرف آب را کم کنند.


درباره شیر پیسوار (Piece ware):
شیر ساده‌ای است که معمولاً قبل از اتصال لوله‌های آب سرد و گرم به شیرهای مخلوط نصب می‌گردد. در واقع رابط بین لوله‌کشی و شیر مخلوط است و هدف از نصب آن این است که در صورت خرابی شیرهای مخلوط با بستن آنها بتوان جریان آب را قطع کرده و به تعمیر و یا تعویض آنها پرداخت. شیرهای پیسوار معمولاً یا از جنس برنجی با آب کاری نیکل کروم هستند و یا از جنس پلاستیک‌های فشرده‌اند و البته امروزه بیشتر از شیرهای پیسوار فیلتردار که دارای فیلتری از جنس استنلس استیل هستند استفاده می‌شود تا از ورود اجسام خارجی به داخل شیر مخلوط جلوگیری شود و از کارتریج شیر اهرمی محافظت شود. محل دیگر شیرهای پیسوار برای پر کردن سیفون توالت فرنگی یا شرقی است.


نکات مهم که برای خرید شیرآلات باید رعایت کنیم:
شیرآلات معمولاً بصورت کلی یا یک دست کامل خریداری می‌شوند. یک دست کامل شیرآلات معمولاً شامل:

شیرتوالت، شیر حمام، شیر روشویی، شیر سینک ظرفشویی می‌باشد. همچنین شیر سینک ممکن است با علمی ثابت یا علمی متحرک که اصطلاحاً شاوری گفته می‌شود خریداری شود. شیرهای پیسوار نیز در سایزهای ۱/۲ و ۳/۸ در بازار موجود بوده و باید به پلاستیکی یا برنجی بودن آن توجه داشت.

بسیاری از برندهای معروف جهان برای کاهش هزینه‌های تولید و البته ارزان شدن محصولاتشان با استفاده از شرکت‌های تولیدی چینی تحت لیسانس، محصولاتشان را روانه بازار هدف می‌کنند. بنابراین نمی‌توان زیاد به نام‌های کشورهای اروپایی در این صنعت دل بست. برای خرید شیر ابتدا نوع شیر را باید مشخص کنیم که بستگی به محل مصرف دارد. امروزه شیرآلات اهرمی محبوب‌ترین نوع است. در اینجا به بررسی ویژگی‌های برند سدال که یکی از بهترین برندهای موجود است، می‌پردازیم:

– برند Sedal برترین برند کارتریج دنیا می‌باشد به گونه‌ای که اکثر شیرآلات مطرح دنیا از این کارتریج استفاده می‌کنند.

– سرامیک مورد استفاده در کارتریج Sedal ساخت کشور اسپانیا (بارسلون)، محصول کارخانه سرامیک آلمان می‌باشد که بهترین تولیدکننده سرامیک دنیاست.

– ویژگی قابل ذکر در کارتریج‌های Sedal اسپانیا این است که حتی کوچکترین قطعه آن در کشور اسپانیا تولید و مونتاژ می‌شود.

– کارخانه Sedal اسپانیا از مجهزترین آزمایشگاه‌های تست فنی کارتریج و قوی‌ترین تیم طراحی دنیا برخوردار است که از لحاظ کنترل کیفیت کارتریج و تست فنی تک تک قطعات، قویترین عملکرد را دارد.

– کارخانه Sedal اسپانیا نوآورترین کارخانه کارتریج‌سازی دنیا بوده و جدیدترین کارتریج‌های روز دنیا را با عملکردهای متفاوت طراحی و تولید کرده و به بازار جهانی عرضه می‌نماید. این کارتریج‌ها با طراحی جدید عمدتاً در راستای صرفه‌جویی در مصرف آب، انرژی و همچنین صرفه‌جویی در مواد اولیه در تولید شیرآلات هستند.

– مزیت اصلی برای مشتریان استفاده کننده از کارتریج Sedal، عمر طولانی و مفید از نظر کیفیت این کارتریج‌هاست.

– کارتریج‌های Sedal اسپانیا کلیه استانداردهای اروپایی و امریکایی را دارا بوده که در کاتالوگ، دفترچه و سایت این شرکت ذکر شده است.

– مونتاژ قطعات کارتریج‌های Sedal تماماً توسط دستگاه‌های تمام اتوماتیک و رباتیک انجام می‌گیرد. در این روش تولید خطای انسانی در روند مونتاژ به صفر می‌رسد. دستگاه‌های رباتیک خط تولید و مونتاژ تماما ساخت شرکت اسپانیایی SMB می‌باشد که از شرکت‌های اقماری گروه Sedal است .

مراحل کلی تولید شیرآلات:
تولید شیرآلات معمولاً در ۵ مرحله اصلی ریخته‌گری، ماشین‌کاری، پرداخت‌کاری، آبکاری، مونتاژ هستند.

ماده اولیه‌ای که در ریخته‌گری و شیرآلات استفاده می‌شود فلز آلیاژی برنج است. برنج آلیاژی از مس و روی می‌باشد که نسبت آن دو در آلیاژ تعیین‌کننده نوع برنج با توجه به مورد استفاده آن است. از این فلز به خاطر کاربردهای خاص و شکل و رنگ آن در مکان‌های مختلفی استفاده می‌کنند و در صنعت شیرآلات بهداشتی به خاطر مقاومت در برابر اکسایش از آن استفاده می‌شود. آلیاژ برنج با رنگ معروف به زرد برنجی، در برابر کدر و لکه‌دار شدن مقاوم است. مس داخل برنج خاصیت میکروب‌کشی به آن می‌دهد.


درباره ماشین‌کاری:
ماشین‌کاری شکل دادن قطعه حاصل از مرحله ریخته‌گری با تراش و برش به وسیله ماشین‌های ابزار است. در ماشین‌کاری قطعات، بر حسب نوع کار از ماشین‌های تراش، فرز، مته، صفحه تراش و دریل ساده استفاده می‌شود.

درباره پرداخت‌کاری:
پرداخت‌کاری خود دارای دو مرحله، سمباده‌زنی و پولیش می‌باشد. در مرحله سمباده‌زنی سطح قطعات ماشین‌کاری شده، توسط نوارهای چرخان سمباده ساییده می‌شوند تا پلیسه‌ها و ناهمواری‌های سطح کار، صاف و یکدست شوند. سپس در قسمت پولیش با همراهی واکس‌های پولیش سطح کار براق و صیقلی می‌شود تا برای مرحله آبکاری آماده شوند.


آماده‌سازی قطعات برای آبکاری:
برای دست آوردن یک سطح فلزی مناسب برای آبکاری نخستین عملی که با دقت باید صورت گیرد تمیز کردن قطعه است. زیرا چسبندگی خوب زمانی بوجود می‌آید که فلز پایه، سطحی کاملاً تمیز و مناسب داشته باشد. بدین علت تمام لایه‌ها و یا قشرهای مزاحم دیگر از جمله کثیفی‌ها، لکه‌های روغنی واکس، لایه‌های اکسید که روی قطعه در درجه‌های بالا ایجاد می‌شوند را باید از بین برد. عملیات آماده‌سازی شامل، چربی‌زدایی، تمیز کردن توسط اسید رقیق و آبکشی است.

درباره آبکاری نیکل:
نیکل رنگی سفید شبیه به نقره دارد که کمی مایل به زرد است و به راحتی صیقل‌پذیر و دارای خاصیت انبساط و انقباض و جوش‌پذیری بوده و مغناطیسی می‌باشد. آبکاری با نیکل اساساً به منظور ایجاد یک لایه براق برای یک لایه بعدی مانند کروم و به منظور فراهم آوردن جلای سطحی خوب و مقاومت در برابر خوردگی برای قطعات برنجی و حتی بر روی پلاستیک‌هایی که با روش‌های شیمیایی فلزکاری شده‌اند به کار می‌رود. در مرحله آبکاری نیکل، قطعه را آن قدر در وان الکترولیت نگه می‌دارند که لایه‌ای از نیکل به ضخامت حداقل ۱۰ میکرون بر روی آن تشکیل شود.

لایه‌ای از کروم به ضخامت حداقل ۰/۳ میکرون بر روی آن تشکیل شود.

مونتاژ قطعات شیرآلات:
در مرحله مونتاژ شیرآلات بهداشتی اهرمی پس از کنترل مشخصات ظاهری قطعه آبکاری شده کارتریج‌های عمدتاً اروپایی بر روی شیرآلات نصب می‌شوند. پس از آن تست فشار تحت فشار ۵۵ اتمسفر طبق استاندارد ملی ایران انجام می‌شود. پس از مرحله تست شیرآلات خشک و تمیز شده سپس تقسیم بندی و آماده ارائه به مصرف‌کننده می‌گردد.

کارتریج‌ها که همان حکم مغزی در شیرهای کلاسیک را دارند و با بالا و پایین کردن اهرم جریان آب را قطع و وصل می‌نمایند و انواع مختلفی دارند که نوع مرغوب آن کارتریج سرامیکی فیلتردار می‌باشد. معمولاً کارتریج‌ها خارجی هستند و مارک‌های سدال و سیتکو و کراپ معروف‌تر می‌باشند.

نحوه نگهداری شیر آلات خریداری شده:
برخی مصرف‌کنندگان با تصور اینکه شیرهای اهرمی خراب می‌شوند آنها را دور می‌اندازند. اما این شیرها مشروط بر اینکه استاندارد باشند هرگز خراب نمی‌شوند، بلکه بعد از چند سال (برحسب استفاده) نیاز به تعویض کارتریج دارند که مانند مغزی شیرهای واشری می‌توان آن را تعویض کرد. با تمام مزایایی که در مورد شیرهای اهرمی و چشمی وجود دارد، اما قیمت شیرهای واشری که برای همه آشنا هست بسیار ارزان‌تر است. همچنین شیرآلات واشری به سهولت و با تعویض واشر یا مغزی تعمیر می‌شوند اما شیرهای اهرمی برای تعمیر به تکنسین نیاز دارند. شیرهای اهرمی نسبت به شیرهای واشری دیرتر خراب می‌شوند. برای تمیز کردن شیرآلات به هیج وجه نباید از اسیدهای مختلف استفاده نمود بلکه می‌توان از سرکه رقیق شده با آب استفاده کرد.

بهترین زمان برای نصب شیرآلات خریداری شده:
بهترین زمان برای نصب شیرآلات پس از اتمام کلیه کارهای ساختمانی و نصب سینک و کابینت و لوازم بهداشتی است.

منبع:
https://modernsakhteman.com/%D8%AF%D8%B1%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D9%87%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *